Hennie Polman
Biografie
Mijn naam is Hendrina (Hennie) Polman. Ik woon in Den Haag. Zolang ik mij herinner teken ik. In 2007 ben ik begonnen aan een vijfjarige deeltijdopleiding aan een kunstacademie, de Nieuwe Akademie Utrecht (NAU). In 2012 ben ik daar afgestudeerd. Sindsdien maak ik met, door omstandigheden een onderbreking in de periode 2013-2016, werk over issues die mij raken of die mij intrigeren.

Mijn werk is geënsceneerd en als model gebruik ik vaak mijzelf. In mijn tekeningen figureer ik in verschillende situaties en omstandigheden. Veelal alledaagse situaties. Bij de opbouw van de compositie maak ik gebruik van elementen die binnen de gekozen situatie aanwezig zijn, zoals een trap, een bank, een dessin van een kledingstuk. Ook speelt het standpunt van waaruit het model te bezien is een rol. Door dit specifieke gebruik en plaatsing van de elementen bepaal en versterk ik de inhoud. Dit alles levert een spannend en een wat vervreemdend beeld op dat bij de toeschouwer lang op het netvlies kan blijven hangen en tot nadenken stemt. Mijn tekeningen laten verschillende vrouwen en situaties zien, maar het is wel altijd een bepaald type vrouw. Zoals ik zelf ben. Toch zijn mijn tekeningen geen zelfportretten.

Ik heb aan diverse exposities deelgenomen. Zoals aan de zomer expositie in het Gemeentemuseum in Den Haag in 2013 met het thema Aarde (On Aardig). Verder is een van mijn tekeningen in 2017 geëxposeerd in Paleis Soestdijk als een van de vijftig genomineerden voor de Nederlandse Portretprijs (Hendrina I). In 2018 hing een van mijn werken (Hendrina II) in het CODA museum in Apeldoorn als een van de, uiteindelijk, tien genomineerden voor de Tekening van het Jaar 2017. In 2019 is weer een van mijn tekeningen (Roos) genomineerd voor de Tekening van het Jaar. In september 2020 is mijn tekeningen (Perdu) genomineerd en geselecteerd voor de expositie “In de geest van Jan Mankes” en ook heb ik, na ballotage, van 18 t/m 20 september 2020 met mijn werk (Muze) geëxposeerd in Loods 6 in Amsterdam voor de expositie “De Muze” tijdens het weekend van het portret 2020.

Het liefst maak ik vrij werk. Sporadisch neem ik werk in opdracht aan.

Sinds 2021 kunstenaarslid van Pulchri.